HARMADIK COVID-19 ELLENI VÉDŐOLTÁSSAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK 2021-08-06

A Kormány a közelmúltban meghirdette a harmadik oltás felvételének lehetőségét, melynek lebonyolításáról, irányelveiről korábban már tájékotztattam Önöket.

A kiadott iránymutatás azonban kevés kézzelfogható segítséget jelentett az oltóorvos számára.

Az egészségügyi szakemberek egy csoportja elkészítette saját, a vakcináció jelenlegi magyar helyzetét áttekintő elemzését és az oltások beadásának folytatására vonatkozó, részletes, érthető és átlátható, szakmai érvekkel, valamint szakirodalommal alátámasztott ajánlását. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a javaslat nem hivatalos állásfoglalás, vagy állami irányelv, a saját véleményüket tükrözi.

A részletes szakmai ajánlást készítők névsora:

Dr. Balkányi László PhD, orvosi tudásmérnök

Dr. Falus András DSc, immunológus, professzor emeritus, akadémikus

Dr. Ferenci Tamás PhD, klinikai biostatisztikus, habilitált egyetemi docens

Dr. Rékassy Balázs MSc, orvos, egészségügyi menedzser

Dr. Sarkadi Balázs DSc, kutatóorvos, akadémikus

Dr. Weltner János, orvos

Teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható:

https://drive.google.com/file/d/1Vq7-exvPhXPv6h9uL-HTvVggUkkbP_p7/view

Rövid összefoglaló:

Az ajánlás rövid összefoglalója:

Hozzáfűznivalóm:

Azt gondolom, hogy a Covid-19 betegségen nem átesett, kínai vakcinával oltott 60 éven felüliek oltása most az elsődleges feladat. Kivételt képez, ha pozitív ellenanyag választ mértek (kérdés, hogy ez meddig áll fenn, tudjuk, hogy az idővel csökken…) Nem arról van szó, hogy a kínai vakcina nem hatékony. A legjobb időben érkezett, sokak életét mentette meg. Voltak, akik kórházban kerültek egy kínai oltást követőn elkapott COVID-19 miatt, de senki nem halt meg, ami nagy dolog. Tavasszal nagyon örültünk annak, hogy egyáltalán oltani tudunk. Ahogy az idő telik, már van elegendő új típusú oltóanyag, mely beadása indokolt lehet a 60 év feletti és esendő csoportnál.

60 év alattiak, akiknél a rizikófaktorok fennállnak ( krónikus betegségek, autoimmun betegek, nagy fertőzőttségnek való kitettség, szociális otthoni dolgozók és lakók, eü. dolgozók), az első körben választott oltásnak megfelelően ki lehet keresni a táblázatból a megfelelő javaslatot.

Nem tesz említést a szakmai ajánlás arról, hogy ha valaki átesett a betegségen és a teljes (kettő vagy Janssen esetében egy) oltási sorral rendelkezik, akkor milyen eljárásrendet kövessünk. Ugyanakkor korábban többször elhangzott, hogy ha valaki átesett a betegségen, a betegség maga is egy „oltásnak” felfogható az immunrendszer működése szempontjából.

Ha valaki nagyon tanácstalan, akkor lehetősége van ellenanyag szintet nézetni. De ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy finanszírozott szolgálatásként nem elérhető ellenanyag vizsgálat (nem tudok beutalót adni). A másik fontos tényező, hogy korlátozott értéke van, hiszen kutatások jelenleg is zajlanak. Ha nincs ellenanyag kínai oltást követően, az mielőbbi emlékeztető oltás beadásának szükségességét jelzi. Ha az alapoltás nem kínai, hanem bármely másik vakcina, akkor tulajdonképp messzemenő következtetést nem tudunk levonni, amennyiben a laboreredményünk nem megfelelő ellenanyag választ jelez, mivel új típusú oltóanyagok esetében sejtes immunitás is jelentős lehet az ellenanyag szint alacsony volta ellenére. Bár, ha alacsony ellenaanyag szinttel találkoznék, nehezen tudnék bízni a sejtes immunitásomban.  

 

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy nem az a kérdés, hogy szüksége van-e az emlékeztető oltásra, hanem inkább az, hogy mennyire sürgős. Most kérjük a vakcinát vagy várjunk az esetleges deltavariánshoz módosított oltóanyagra. Az is fontos tényező és az oltás felé billenti a mérleget, hogyha „megfontolás tárgya” (táblázat szerint) a harmadik oltás és épp az újabb járványhullám felszálló ágában vagyunk.

A betegségnek és az oltásnak is lehetnek szövődményei. Mindig személyre szabottan szükséges felmérni az oltásra és a betegségre vonatkozó rizikótényezőket (mennyire vagyok fertőzésnek kitéve, milyen betegségeim vannak, hány éves vagyok, milyen fajta oltást kaptam, van-e épp zajló járvány). A haszon/kockázat elv alapján kell dönteni.

 

-off label use – alkalmazási előiraton túli használat

Tekintettel arra, hogy egy, új típusú oltóanyagot gyártó cég sem javasolta, tette az alkalmazási előírásba a booster oltás szükségességét, az emlékeztető oltást mindenki a saját felelősségére kérheti. Erre a célra készített beleegyező nyilatkozatot szükséges aláírni az oltóközpontban.

-A kutatások folyamatosak, az idő előre haladtával egyre több információ, tanulmány lát majd napvilágot az ezzel foglalkozó szakemberek tollából.

-Mindenkinek saját magának kell döntést hoznia. Ehhez próbálok segítséget nyújtani. A fentiek alapján gondolják át a saját élethelyzetük ismeretében az emlékeztető oltás kérdését. Ha kérés adódik, jelezzék.

-Gyakorlati példa:

Mivel egyészségügyi dolgozó vagyok, nagy a megfertőződésre való rizikóm. Figyelembe veszem, hogy a betegségen átestem, majd ezt követően két Pfizer oltást kaptam. Tekintettel arra, hogy mindkét védőoltás az egészségügyi dolgozók kampányoltásakor kaptam (azaz az oltási program elején), ugyanakkor a betegség és a két oltás is egy éven belül történt nem tudom megítélni, hogy oltassam-e újra magam MOST. Emiatt augusztus végére tervezem az ellenanyagszint vizsgálat elvégeztetését. Ha kellően magas az ellenanyagtiterem, az megnyugtató lesz számomra. Ha alacsony, akkor meggondolom a harmadik oltás beadatását. Ha már benne lennénk a negyedik hullámban, valószínű az is inkább az oltás mellett szólna.

Ha nem estem volna át a betegségen, akkor minden további nélkül beadatnám az emlékeztető oltást, hiszen egészségügyi intézményben nagyobb a rizikó és az alapimmunizálás után már eltelt 8 hónap.

-Egyéb tapasztalatok:

Praxisunkban az alapimmunizálást biztosító oltásokat megkapó pácienseink, akik a teljes oltási sor után kapták el a COVID-19 betegséget, enyhe lefolyással átvészelték a kórt, nem történt halálos kimenetel.